torstai 11. huhtikuuta 2013

Työkeskus Sampola mukana Pumadassa

Entisöityjä huonekaluja ja rottinkitöitä
Yksi Pumada-projektissa mukana olevista yhteistyötahoista on Työkeskus Sampola Hämeenlinnasta. Työkeskus Sampola on viittomakielinen työpaja, joka tarjoaa töitä lähinnä kuuroille ja kuurosokeille. Sampolasta löytyvät entisöinti- ja verhoiluosasto, kirjansitomo, harja- ja rottinkityöosasto sekä tekstiilityöosasto. Näiden lisäksi Sampolassa järjestetään myös yksilöllisesti räätälöityä työtoimintaa. Sampolalla on oma verstasmyymälä ja nettikauppa, joissa myydään sen omia tuotteita. Tuotteissa tärkeää on kotimainen ekologinen käsityö, yksilöllinen brändi sekä pienet tuotantosarjat. Harjoja ja rottinkitöitä Sampolassa valmistetaan myös tukkumyyntiin. Entisöinti- ja verhoiluosaston toimeksiannot tulevat suoraan asiakkailta, eikä Sampolassa myydä erikseen entisöityjä huonekaluja.

Sampolan entisöintiosastoa
Timo Sollo on ollut Sampolan asiakkaana jo parinkymmenen vuoden ajan, ja yritykset ovat tehneet erilaisia korjaustöitä ja urakoita puolin ja toisin. Viime talvena Timo Sollo otti yhteyttä Sampolaan ja kysyi, kiinnostaisiko heitä lähteä mukaan Poltinahon Pumadaan entisöimällä joitain sieltä löytyneitä esineitä. Sampolaan vietiinkin sittemmin erilaisia talon historiaan kuuluvia esineitä, kuten pitkät penkit, naulakko sekä kirjoituspöytä, jonka entisöintiä seuraamme jatkossa lähemmin. Tällä hetkellä esineet odottavat vielä entisöitäväksi pääsyä.

Talosta löytyneet esineet pyritään entisöimällä palauttamaan alkuperäistä vastaavaan asuun. Kirjoituspöytä on koivua ja siinä on alunperin ollut vaalea petsi ja lakka, joka sittemmin on tummunut kellertäväksi. Pöydän kansi on myös likainen, joten pöytä puhdistetaan ja hiotaan kauttaaltaan, jonka jälkeen se käsitellään uudelleen vaalean koivun sävyiseksi. Mikäli kirjoituspöydästä löytyy jotain historiallista, esimerkiksi vanhoja kirjoituksia tai kaiverruksia, ne säilytetään. Sampolassa entisöintiä odottamassa ovat myös talosta löytyneet pitkät keinonahkaiset penkit, jotka ovat ajan saatossa lahonneet. Penkit kunnostetaan uusin materiaalein vanhoja tapoja kunnioittaen. Tarkoituksena on saada penkit hyvään, kestävään käyttökuntoon niin, että niiden ulkoasu väreineen ja materiaaleineen henkii vanhaa. Sampolan entisöintiosaston työnjohtajan Simo Hirvilammen mukaan Pumada on kohteena siitä helppo, että retro on nyt "in", joten entisöitäviin esineisiin on helppo löytää sopivia, niiden alkuperäisen aikakauden mukaisia värejä ja materiaaleja. 50-luvun suositut värit kuten erilaiset vihreät, oranssi ja lime ovat niin sanottua tämän päivän retroa, joka on nyt suosittua myös erilaisissa maaleissa ja tekstiileissä.

Pumadasta Sampolaan entisöitäväksi toimitettu kirjoituspöytä

Tutustu lähemmin Työkeskus Sampolaan: http://www.sampola.fi/.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti