Talon ja alueen historiaa

Poltinahon kasarmialue on ollut sotaväen harjoituskenttänä jo 1700-luvulla. Venäjän vallan aikana alueelle rakennettiin ensimmäiset sotilassairaala- ja varastorakennukset. Armeijan panssarijoukot siirtyivät Poltinaholle 1920-luvulla, ja sotia edeltävänä aikana siellä koulutettiin myös viesti- ja pioneerialan sotilaita. Viimeisten sotien aikana alueella toimi myös rintamalla haavoittuneiden hevosten sairaala. 4. Erillinen Autokomppania oli sijoitettuna Poltinaholle vuodesta 1945 vuoteen 2001, jolloin se siirrettiin Parolaan panssariprikaatin alueelle. Huomattava osa Poltinahon rakennuskannasta on purettu tai palanut. Tyhjentynyt kasarmialue rakennuksineen siirtyi Hämeenlinnan kaupungin omistukseen vuonna 2001, ja sittemmin alueen rakennuksia on vuokrattu mm. varastoiksi ja työtiloiksi.

Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistys rakennutti nykyisen As Oy Hämeenlinnan Poltinahon Pumadan rakennuksen sotilaskodin leipomoksi vuonna 1949. Rakennus palveli leipomona vuoteen 1990, jolloin Puolustusministeriö osti rakennuksen ja kunnosti tilat 4. Erillisen Autokomppanian luokkahuoneeksi. Sotilaskodin leipomon ensimmäisenä leipurimestarina työskenteli Manda Lassila, ja pian hänen apunaan olivat myös Pekka Wathen sekä Jenny Kaukokari. Leipomukset paistettiin puilla lämmitettävässä uunissa, johon mahtui kerrallaan yhdeksän peltiä ja 180 viineriä. Yhden päivän aikana paistettiin 10 000 pullaa. Leipurin apuna leipomossa työskenteli viidestä kuuteen työntekijää. Rakennuksen alakerrassa toimi Sotilaskotiyhdistyksen oma limonaditehdas, Sotilaskodin Virvoke.

Asuinrakennukseksi ja saneerattavaksi talo päätyi, kun Timo Sollo huomasi sen olevan myynnissä, kiinnostui ja teki tarjouksen. Nyt vanhasta leipomosta saneerataan ammattitaidolla modernia mutta ulkokuoreltaan historiallista tunnelmaa henkivää asunto-osakeyhtiötä.

Poltinahon alueen ja talon historiatiedoista lämmin kiitos toimittaja Marjatta Hinkkalalle.